A forró csoki kémiája
Miért nem oldódik a forró csoki por a vízben?
Észrevetted már, hogy forró csokoládéport kanállal vízbe öntve és keverve, nagy része teljesen szárazon felúszik a folyadék felszínre? Miért történik ez?
A keményítő okozza ezt a jelenséget. Nagyon sok keményítő van a forró kakaóporban. Amikor a keményítő nedves lesz, gyorsan tágul. Ez a tágulás olyan gyorsan következik be, hogy a nedvesedő keményítőmolekulák először egymásnak nyomódnak, és megakadályozzák a víz más keményítőmolekulákba jutását. Ezáltal a kakaópor száraz marad.
Észrevetted, hogy bármennyire is kevergeted, úgy tűnik, hogy mindig a csésze alján marad egy réteg csokoládé?
A forró csokoládé por nagy része nem oldódik fel teljesen. Ehelyett továbbra is lebeg a folyékony keverék körül. Ezt kolloidnak hívják.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése