Február 3: Sárgarépa torta napja
A középkor óta fogyasztják, úgy gondolják, hogy a sárgarépatorta a magas árak és a cukor ritkasága miatt jött létre. Ennek a problémának a kiküszöbölése érdekében a leleményes pékek és szakácsok édes zöldségeket használtak süteményeik édesítéséhez
A sárgarépatorta kissé egészségesebbnek tekinthető, mint az átlagos cukros sütemény. A sárgarépa tele van rostokkal és tele van egészséget elősegítő béta-karotinnal, amelyek elősegítik a jó látást, különösen az éjszakai látást, és segítenek az egészségkárosító szabadgyökök elleni küzdelemben.
A sárgarépatorta eredete vitatott.
1591-ben jelent meg a „puding in a Carret (sic) root” című angol nyelvű recept, amely lényegében töltött sárgarépa, de a modern desszert számos közös elemét tartalmazza: tejszín, tojás, mazsola, édesítőszer ( datolya és cukor), fűszerek (szegfűszeg ), sárgarépa és zsemlemorzsa (liszt helyett).
A sárgarépatorta eredete vitatott.
1591-ben jelent meg a „puding in a Carret (sic) root” című angol nyelvű recept, amely lényegében hússal töltött sárgarépa, de a modern desszert számos közös elemét tartalmazza: rövidítés, tejszín, tojás, mazsola, édesítőszer ( datolya és cukor), fűszerek (szegfűszeg és buzogány), kapart sárgarépa és zsemlemorzsa (liszt helyett).
Sárgarépa torta recept:
4 tojás
200ml növényi vagy napraforgóolaj
250g sárgarépa, durvára reszelve
100g mazsola
100g dió aprított
1 narancs, csak héja
200g liszt
2 ek mézes fűszerkeverék
1 teáskanál szódabikarbóna
¼ tk finom só
200g világosbarna cukor
A krémsajt cukormázához
150 g vaj
3 evőkanál porcukor
300g teljes zsírtartalmú krémsajt
Készítés:
A sárgarépa süteményhez melegítse a sütőt 180 ° C hőmérsékletűre. Kerek sütöformába tegyen sütőpapírt.
Törje fel a tojásokat egy nagy tálba és adja hozzá a növényi olajat és keverje el.Keverje hozzá a reszelt sárgarépát, mazsolát, dió darabokat és a narancs héját.
Egy külön nagy tálba szitálja át a lisztet, a fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a sót. Keverje hozzá a cukrot. Adja hozzá a nedves sárgarépa-keveréket a száraz hozzávalókhoz, és jól keverje össze az egész masszát
Kanalazzuk a torta tésztát a bélelt formába, és süssük a középső polcon 1–1¼ órán át, amíg a torta meg nem emelkedik és aranybarna lesz. Vegye ki a süteményt a sütőből, és tegye félre a formában 10–15 percre kihűlni.
5. Amíg a sárgarépatorta lehűl, készítse el a cukormázat. Helyezzük a vajat egy nagy tálba a porcukorral, 2-3 percig verjük világos és krémesre, majd simítsuk bele a krémsajtot. Helyezze a tortát egy tálaló tányérra vagy süteményállványra. Használjon palettakést és a torta oldalát és tetejét fedje be a mázzal.. A tetejére további diót szórunk és tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése