Február 16: Nemzetközi mandula nap
Dobhatjuk őket egy salátába, darálhatjuk lisztbe, felhasználhatjuk a tej egészséges alternatívájára, vagy csak rágcsálhatunk néhányat egy délutáni snackre. A mandula a legsokoldalúbb és legfinomabb diófélék közé tartozik. Az E-vitaminnal, magnéziummal és rostokkal töltött mandula csodálatosan egészséges, sőt segíthet a szívbetegségek leküzdésében.
mandulát a művészet, a zene és az irodalom a szépség, a remény és az újjászületés jelképeként tiszteli.
A mandula mag alakja kiemelkedő a reneszánsz és a korábbi vallásművészetben. A mag jellegzetes oválja glóriát képez a vallási alakok körül festményeken, ólomüveg ablakokon, freskókon, frízeken és sok más művészeti formában, hogy jelezze a lelki energiát vagy védőpajzsként szolgáljon. Az olasz művészek által széles körben használt glóriát mandorlának, az olasz mandula szónak nevezték.
A mandula a történelem során megőrizte vallási, etnikai és társadalmi jelentőségét. A Biblia Számok könyve Aaron botjának történetét meséli el, amely kivirágzott és mandulát hordott, ezzel a mandulának az isteni jóváhagyás szimbolikáját adva.
A rómaiak termékenységi varázsként mandulával szórták az ifjú házasokat. Ma az észak-amerikaiak az esküvők vendégeinek adnak egy zacskó cukros mandulát, amely a gyermekeket, a boldogságot, a romantikát, a jó egészséget és a szerencsét képviseli. Svédországban a fahéjízű rizspuding, benne mandulával elrejtve, karácsonyi szokás.
Indiában a mandulafogyasztásról úgy gondolják, hogy jót tesz az agynak, míg a kínaiak a tartós szomorúság és a női szépség szimbólumának tartják.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése