Február 26: Miért zöld a pisztácia?

Február 26 a Pisztácia Napja és ilyenkor a legjobb módja az ünneplésnek, ha megbontunk egy zacskó pisztáciát vagy akár pisztáciás fagyit eszünk. Életem legjobb pisztáciás fagyiját Zadarban nyaltam és hát nem egy - két gombóc fagyit vettem, hanem a nyaralás mind a pár napjára jutott pár gombóc. Már a fagyiárus pár nap után tudta, hogy pisztácia fagyit szeretnék. És tudjátok milyen a jó pisztáciás fagyi? Sötétzöld volt a színe, itthon inkább világos zöld színben kapható a pisztácia fagyi. De miért is zöld a pisztácia színe? Elgondolkodtál már azon, hogy a pisztácia belseje miért hasonlít jobban az avokádóra, mint a mandulára? A béta-karotinhoz hasonlóan a lutein és a zeaxanthin is karotinoidok - a természetben előforduló növényi pigmentek, amelyek antioxidánsként hatnak. Klorofillal kombinálva ezek a karotinoidok biztosítják a mag sárga és zöld árnyalatait. Ezenkívül a vörös és a lila a pisztácia külső oldalán a resveratrol és az antocianinoknak jelenlétéből származnak.

Iratkozz fel! ❤️

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések