Február 9: Nemzetközi pizza nap

Noha öntettel rendelkező lepényt az ókori egyiptomiak, rómaiak és görögök fogyasztottak, a pizza modern szülőhelye Olaszország délnyugati részén fekvő Campania régió, Nápoly. Nápoly az 1700-as években és az 1800-as évek elején virágzó vízparti város volt. Gyakorlatilag független királyság, amely híres volt dolgozó szegények, vagy lazzaroni tömegeiről. Ezeknek a nápolyiaknak olcsó, gyorsan fogyasztható ételekre volt szükségük. A pizza minden étkezéshez fogyasztható öntettel rendelkező lepénykenyér kielégítette ezt az igényt. Ezek a korai pizzák olyan ízletes öntettel készültek, mint a paradicsom, sajt, olaj, szardella és fokhagyma. Jobb helyzetben lévő olaszok elítélték Nápoly innovációját, gyakran undorítónak nevezték étkezési szokásaikat. 1861-ben Olaszország végül egyesült, és I. Umberto király és Margherita királynő 1889-ben látogatott el Nápolyba. A legenda szerint az utazó pár megunta a francia konyha állandó étrendjét, és pizzák választékát kérte az 1760-ban alapított Pizzeria Branditől. Azt a fajtát, amelyet a királynő a legjobban élvezett, pizza mozzarellának hívták, amely egy puha fehér sajttal, vörös paradicsommal és zöld bazsalikommal teli pite volt, amely nagyon hasonlít az olasz zászlóra. Azóta ezt az öntet választást Margherita pizzának hívják.

Tökételets pizza recept:

tészta • 500 g kenyérliszt bl80

• 325 ml víz

• 15 g só

  • 1 g instant élesztő

• 10 csepp olívaolaj szósz

• 350 g konzerv paradicsom (1 konzerv)

• 1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)

• 1 ek olívaolaj (ízlés szerint)

• bazsalikom ízlés szerint

• só ízlés szerint

• bors ízlés szerint tészta

Keverjük el az élesztőt egy kevés langyos vízben, majd keverjük össze a lisztet a sóval egy tálban. Keverjük hozzá a maradék vizet hidegen, majd öntsük a tálba, amiben a sós lisztet kevertük. Tegyük vissza a tésztát tálba. Fedjük le légmentesen fóliával. Kelesszük 6-8 órán keresztül hűvös helyen. Kelés után vegyük elő a tésztát, és osszuk 3-4 részre. Olajozzuk be a tészta felületét, hogy ki ne száradjon. Fedjük le őket légmentesen, és kelesszük legalább egy éjszakát a hűtőben vagy hűvös helyen. A második kelés után vegyük ki a hűtőből, hagyjuk 20 percig felengedni őket, majd lapogassuk ki, és nyújtsuk kerekre a őket. 

Vegyünk egy hámozott paradicsomkonzervet, sózzuk, borsozzuk majd ízlés szerint tegyünk bele bazsalikomot, olívaolajat, fokhagymát. Kéziturmixszal turmixoljuk össze, és kész is a tökéletes pizzaszósz! Sütéshez melegítsük elő a sütőt maximum hőfokon pizzakövünkkel vagy pizzavasunkkal 30-40 percig. Kövön 7-10 perc a sütési idő, vason 4-5 perc.

  https://www.nosalty.hu/recept/igazi-napolyi-pizza-otthon

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések