Március 14: Miért van nitrogén gázzal töltve a chips zacskó?
Március 14-én ünneplik a burgonya chips napját. A burgonya chips egy közkedvelt snack aminek története régi időkbe nyúlik vissza.
A kulináris legenda szerint a burgonya chips akkor született, amikor Saratoga Springs, N.Y. séf, George Crum 1853-ban Cornelius Vanderbiltnek adta át az első chips-tányért. Crum megpróbált megfelelni Vanderbilt igényének, aki folyamatosan kritikát gyskorolt, hogy francia sült burgonyája nem elég vékony. Az étel visszaküldése után Crum papírvékonyra szeletelt egy friss adag burgonyát, addig főzte őket, amíg olyan ropogósak lettek, hogy kivitte a Vanderbiltnek, és arra számított, hogy Vanderbilt ismét leszólja. Ehelyett a vasúti iparmágnás szerette az ételt, és új hagyomány született. De ahogy egyes források megjegyezték, ez a történet valószínűleg inkább mese, mint tény.
Érdekesség a chipsről:
A burgonya zacskók nincsenek tele levegővel. Inkább nitrogéngázzal vannak feltöltve. A nitrogén megakadályozza a chips oxidálódását.
A burgonya chips az első számú bűnös a súlygyarapodásban, mert magas a zsírtartalma és erősen függőséget okoz.
A Lay's volt az első sikeresen forgalmazott nemzeti burgonya chips márka.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése