Március 26: Miért lett a spenót Popeye tengerész kedvence?

Idézzük fel a világ legkedveltebb animációs tengerészét, Popeyet, mivel március 26-án van a Spenót Nemzeti Napja! Még 1870-ben Erich von Wolf német vegyész számos más zöldség mellett megvizsgálta a spenótban lévő vas mennyiségét. ... Tehát amikor a Popeye-t létrehozták, a stúdió vezetői azt ajánlották, hogy spenótot fogyasszon ereje miatt, annak kimondott egészségügyi tulajdonságai miatt. A spenót nemcsak vasat biztosít számunkra, hanem kiváló K-, A- és C-vitamin-forrás is - a mangánról és a magnéziumról nem is beszélve. A spenót Perzsia (a mai Irán) őshonos növénye. A 7. században vezették be Kínában. Nagy valószínűséggel körülbelül a 12. században hozták Európába, 1806-ban pedig az Egyesült Államokba. Eredetét tükrözve a spenót Kínában még mindig széles körben ismert „perzsa zöldként”. A spenótot legjobb frissen fogyasztani. Bár a hűtés lassítja a romlást, a fő tápanyagok fele elveszik a betakarítást követő nyolcadik napig. (Hosszú távú tároláshoz fagyassza le friss állapotban.) Frissen ropogós levelekkel rendelkezik. Amint romlanak, a levelek elernyednek. A spenótnak sokféle fajtája van, bár ezek többnyire három külön csoportba sorolhatók: Savoy (sötétzöld, ráncos és göndör levelek. Általában a szupermarketekben találhatók, lapos / sima levelű spenót (leggyakrabban konzerv és feldolgozott spenóttermékekhez használják, bár A „baba spenót” szintén ebbe a csoportba tartozik. Könnyebb mosni és tisztítani, mint a Savoyt, és a Félig savoy Hibrid fajta enyhén gyűrött levelekkel, ugyanolyan állagú, mint a savoy, de nem olyan nehéz tisztítani. A spenótnak meglepő hátránya is van. Nagy mennyiségű K1-vitamint tartalmaz, ami jól hangzik, de véralvadást okozhat, ezért zavarhatja a vérhígítást okozó gyógyszereket. A spenót másik negatív aspektusa, hogy a spenótban található oxalátok veseköveket okozhatnak azoknál, akik érzékenyek vagy nem tolerálják az oxalátokat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések