Március 28: Fekete erdő torta napja
A Schwarzwälder Kirschtorte egy olyan szó, amely talán sok ember számára érthető még úgy is, hogy nem tanult németül. A feketeerdő torta egy olyan édesség amit már mindenki kóstolt egyszer. Gazdagon töltött rétegekkel (általában 4) csokoládé piskótával ízesített tejszínhabbal töltve és finom cseresznye választékkal és csoki forgáccsal a tetején jelenik meg emlékképeink között.
. A fekete erdei tortát először Josef Keller készítette 1915-ben. Cukrász volt az Ahrend nevű kávézóban Bad Godesbergben. Mivel a tortát Németországban, a fekete erdő földjén fedezték fel, a fekete erdei torta nevet kapta. Azért is, mert a torta hasonlított a fekete erdei jelmezhez, amelyet a helyi nők viseltek. Hiteles fekete erdei süteményben alkohol van. A Kirschwasser meggyből készült tiszta szeszes ital, amelyet a süteményhez adnak. Más alkoholok, például rum is alkalmazható.
De Indiában a tortát elsősorban alkoholtartalom nélkül készítik. Az alkohol helyett cukorszirupot használnak a piskóta lágyítására és édességére. Ma már sokféle változata van a fekete erdei tortának, például fekete erdei csokoládé torta, fekete erdei sajttorta, fekete erdei buli, fekete erdei meggy torta és így tovább. A világ legnagyobb autentikus fekete erdei tortáját a K&D Bakery készítette. A németországi Europa Parkban hozták létre. 3000 kg súlyú volt és 2006. július 16-án készült. A torta annyira híres volt Németországban, hogy a hír elterjedt, és ez egész Európa városának beszédévé vált. Ma ez a legkeresettebb íz az egész világon. A meggy a fekete erdei torta lelke. A torta rétegei között és öntetként használják őket. Manapság a fekete erdei torta az első tíz sütemény közé tartozik. A fekete erdei sütemény saját változatát elkészítheti úgy, hogy cseresznye helyett epret adunk hozzá, vagy az étcsokoládé helyett fehér csokoládét.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése