Április 4: Miért jobb a sárgarépa főtten?

A nyulak egyik kedvenc étele, csodálatos a látás szempontjából, és az alapja az egyik legfinomabb süteménynek! Ez a zöldség nem más mint a sárgarépa. Ma ünnepeljük a nemzetközi sárgarépa napot is. Míg a sárgarépa az egész világon elterjedt zöldség, a feljegyzett történelemben az első termesztett sárgarépa feltételezhetően, 900 körül Afganisztán környékéről származik. Hamarosan ez a finom zöldség elterjedt a környező területeken, és az 1000-es évekre a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is volt már. Innen Spanyolországba és az 1300-as évekre az észak-európai kertekben és Kínában különféle ételekben bukkant fel. Tudtad, hogy a sárgarépa sokkal táplálóbb, ha meg van főzve? Ez pontosan ellentétes a világ minden ismert zöldségével. Ennek oka az, hogy a sárgarépa sejtfalai nagyon kemények, és nagyon nehéz megemészteni a sejtfalakat. Főzéskor ezek a sejtfalak elszakadnak és felszabadítják a tápanyagokat, így a főtt sárgarépa sokkal táplálóbbá válik.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések